Psychiatrische behandeling en zwangerschap

P.J. Bogaard heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op de advisering van zwangeren of vrouwen met een zwangerschapswens, die psychiatrische klachten (gehad) hebben, medicatie gebruiken of in het recente verleden gebruikt hebben. Na eerst een speciale advies-polikliniek opgezet te hebben in samenwerking met gynaecoloog en kinderarts, combineert hij nu advisering, behandeling (inclusief EMDR) en begeleiding van zwangeren met psychiatrische problemen in zijn eigen praktijk.

Gelukkig is de zwangerschap vaak een van de mooiste periodes in iemands leven, maar jammer genoeg niet altijd. De schaamte en het schuldgevoel bij zwangeren die dit doormaken is vaak heel groot. Soms is er sprake van een depressie waardoor het genieten niet wil lukken, soms spelen er andere problemen. Hierover in gesprek gaan met een professional helpt dan vaak, u kunt hiervoor contact met ons opnemen.

Als een bevalling traumatisch is verlopen, kan dit veel psychische klachten geven, direct na de bevalling, maar bijvoorbeeld ook bij een volgende zwangerschap. Ook voor deze klachten kunt u bij ons terecht. Naast gesprekken en ondersteuning kan ook EMDR hierbij goed helpen.

Het gebruik van medicatie tijdens een zwangerschap dient zorgvuldig afgewogen te worden. Het krijgen van de juiste informatie is daarbij van groot belang.

U kunt via de mail of telefonisch contact opnemen voor verdere informatie. Hieronder vindt u tevens een brochure over dit onderwerp.