Taboe of niet?

Juni 2014

In de top 5 van meest voorkomende problemen tussen partners staat ook steevast seksuele problemen. Vroeger werd hier buitenshuis niet over gesproken. Afgelopen decennia zien we dat dit langzamerhand verandert. Toch blijft het voor veel mensen lastig om hiervoor hulp te vragen.

Anton en Marije kiezen ervoor om wel hulp te zoeken. “Vroeger hadden we het goed samen in bed,” begint Anton. Marije beaamt dit licht blozend. “Maar de laatste tijd voel ik niet meer dat het om mij gaat, als we samen vrijen. Net alsof ik inwisselbaar ben. En dat voelt leeg en eenzaam,” zucht ze vervolgens. Ik vraag of ze weten wanneer deze verandering ontstaan is? “Sinds we vaker ruzie maken, denk ik,” antwoord Marije. Anton knikt. “Ik ben het vertrouwen in ons kwijt door alle ruzies. Als ik aan onze problemen denk tijdens het vrijen, raak ik van slag. En dan lukt het niet. Ik kan nog wel seks hebben, maar intimiteit is moeilijker”. Marije herkent dit. “Dat bedoel ik met leeg, ik voel dat we geen emotioneel contact met elkaar hebben tijdens het vrijen. En dan vind ik het minder fijn, dus heb ik minder zin. En dan hebben we daar weer ruzie over”.

Binnen de relatietherapie spreken we over verschillende soorten seks. Seks waarbij het vooral gaat om presteren en niet om het contact met elkaar. Seks waarbij je troost en liefde bij de ander zoekt uit onzekerheid of angst die ander kwijt te raken. En seks die bevredigt, vervult en verbindt.

De ruzies en seksuele problemen tussen Anton en Marije beïnvloeden elkaar, versterken elkaar zelfs! Wanneer ze het patroon van ruzie maken kunnen doorbreken, kan wederzijds vertrouwen en gevoel van veiligheid groeien en zullen waarschijnlijk hun seksuele problemen verminderen…

Lopen jullie in de relatie ook tegen seksuele problemen aan en zijn jullie net als Anton en Marije zo dapper om daarvoor hulp te zoeken, dan zijn jullie van harte welkom bij Praktijk Bogaard.