Niet letterlijk, maar wel als onderwerp van gesprek!
Toen ik een aantal jaren geleden besloot relatie-en gezinstherapeut te worden, dacht ik niet direct aan het voeren van gesprekken met stellen over hun seksleven. Dat leek me wel erg privé. En zo voelt het nog steeds. Inmiddels weet ik echter dat problemen op het gebied van intimiteit-seksualiteit veel voorkomen. En dat het voor veel mensen moeilijk is om open en vrij over seks en hun beleving van seks te praten. Zeker wanneer de relatie in zwaar weer terecht is gekomen. Dus weg met mijn ‘koud water vrees.’
Seks gaat over seks. En over veel meer. Want alhoewel seks bestaat uit een breed scala fysieke handelingen en gebeurtenissen, gaat het over gevoelens, verlangens, wensen, romantiek en intimiteit waarmee seks uitdrukking geeft aan liefde.
Petra en Jeroen komen voor het eerst bij mij. Petra vertelt dat Jeroen druk is met zijn carrière. ‘Wanneer hij thuis komt is hij te moe om over zijn dag te vertellen’, aldus Petra. Wat voor gevoel geeft jou dit, vraag ik. ‘Ik voel me ter zijde geschoven en alleen nog maar goed voor het huishouden. En dan wil hij ’s avonds laat wel vrijen. Nou daar heb ik dan geen zin in!’ Jeroen zucht en vraagt zich hardop af of moe zijn na hard werken zo’n misdaad is? Ik vraag Jeroen wat vrijen voor hem betekent? Dat blijkt een moeilijke vraag te zijn. Na diep nagedacht te hebben, geeft hij aan dat het voor hem een manier is om zich dichtbij Petra te voelen en om samen te delen, te genieten en zich van de buitenwereld af te sluiten. Ik vraag Jeroen hoe het voor hem is dat Petra niet wil vrijen? ‘Ik mis haar, ons samen zijn, ik voel me niet begrepen en afgewezen door Petra’, aldus Jeroen.
Relatieproblemen en seksuele problemen gaan vaak hand in hand en beïnvloeden elkaar wederzijds. Over seks praten vinden mensen vaak spannend en ongemakkelijk, maar in de vertrouwde setting van de spreekkamer blijkt dat praten over seks mee valt en erg kan helpen bij het verbeteren van de relatie.