Bouwstenen

December 2016

Ik las deze week in de krant dat als je nu trouwt, de kans dat je huwelijk niet slaagt 40% is.1 Dit percentage blijkt flink toegenomen te zijn de afgelopen jaren. Schokkende cijfers. Want (bijna) iedereen stapt toch vol goede moed in het huwelijksbootje?! Waar gaat het mis? En hoe is dat te voorkomen of te herstellen?

Er zijn 5 veel voorkomende redenen waarom relaties eindigen nl. aanhoudende destructieve ruzies, seksuele verschillen, ontrouw, vervreemding en onrealistische partnerkeuze of idealen.2

Bij Bram en Mia was sprake van vervreemding, ze waren uit elkaar gegroeid door allebei hun eigen leven te leiden. Ze kwamen naar de therapie, omdat ze tegen elkaar en hun omgeving wilden kunnen zeggen dat ze er alles aan gedaan hadden. Maar veel hoop op een goede afloop hadden ze niet…

We bespreken dat er naast 5 oorzaken voor het eindigen van relaties ook 5 zogenoemde bouwstenen2 zijn: jezelf kunnen zijn bij de ander, je eigen gevoelens kunnen uiten bij de ander, empathie: het vermogen om gevoelens over en weer met elkaar te delen, intimiteit: de beleving van de relatie in seksueel opzicht en de mate van intimiteit in de dagelijkse omgang (een knuffel of een arm om de schouder) en de factor tijd: genoeg tijd voor elkaar nemen.

Na een aantal gesprekken lijkt het toch beter te gaan. Ik vraag waar ze tot nu toe het meeste aan gehad hebben. ‘De ommezwaai begon met meer tijd voor elkaar maken’, aldus Bram. Mia knikt. ‘Echte tijd, met aandacht voor elkaar. Eerder hingen we wel samen voor de buis, maar wisselden we geen woord, hadden geen idee wat de ander bezig hield en gingen we ieder op verschillende tijden naar ons eigen bed’. ‘Door meer met elkaar te delen begon ik Mia weer te begrijpen en ervaarde ik haar minder als een zeur’. ‘Bram heeft inderdaad meer interesse in mij, is geduldiger en begrijpt me ook beter. Dat is blijkbaar belangrijk voor mij, want ik irriteer me minder aan hem, ik heb vaker de neiging om hem aan te raken en vindt het ook prettig als hij mij aanhaalt’.

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatie- en gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.